Inzichten en overtuigingen
Het begint al met het krijgen van nieuwe inzichten. Zelfs dat is al niet zo eenvoudig. Dat heeft te maken met alle overtuigingen die we op onbewust niveau hebben. Stel je weet (natuurlijk) dat roken slecht is maar jij hebt de overtuiging dat je het nodig hebt om tot rust te komen. Voordat je überhaupt het inzicht kunt accepteren dat het nodig is je rookgewoonte te veranderen, zul je dus eerst iets met die overtuiging moeten. En dat kan extra lastig zijn als de overtuiging ergens op de achtergrond, eigenlijk onbewust, aanwezig is en misschien ook nog emotioneel van aard. Dat zou het geval kunnen zijn als je bijvoorbeeld mooie momenten met een dierbaar iemand hebt gedeeld waarbij je samen genoot van een sigaret of sigaartje.
Je kunt je vast voorstellen dat je dan helemaal niet wilt stoppen met roken! Je kunt de verandering dus niet direct accepteren. Er zal wat tijd overheen gaan. Wellicht dat je nu in de praktijk gaat zien of ervaren dat de verandering wel nodig is, of dat je de verandering met je hoofd wel wilt. Langzaam zul je je mening bijstellen en overtuigd raken dat het beter is om inderdaad te stoppen.
Bewust kiezen
Stap 1, een nieuw inzicht, heb je nu gehad. Maar daarmee is je gedrag helaas nog niet direct veranderd. De volgende stap is ervoor kiezen je anders te gedragen. Dat is belangrijk want ook al heb je een nieuw inzicht en ben je van je overtuiging af, je hebt ook te maken met oude gewoontes/ patronen. Dus ook al weet en wil je nu beter, dat betekent niet automatisch dat je het anders doet. Je vervalt heel makkelijk in oude gewoontes omdat je het op de automatische piloot doet. Om dit te kunnen veranderen speelt bewustzijn een belangrijke rol. Je moet je bewust worden voor het moment dat je het oude gedrag laat zien. En dan bewust kiezen om het anders te doen. Alleen al het bewust worden kost tijd. In eerste instantie besef je pas achteraf dat je je gedroeg zoals altijd. Als je echt wilt veranderen, zul je het steeds eerder moeten beseffen dat dat niet het gedrag is wat je wilt. Tot je inderdaad uiteindelijk bewust wordt nog voor je in je oude patroon valt. Ben je zover dan kun je kiezen om het anders te gaan doen.
Het geheim van verandering is.. Stop met vechten tegen wat je niet meer wilt en focus je op wat je wel wilt!
Vaardigheid leren
Goed, stap 2, ervoor kiezen om je anders te gaan gedragen, heb je ook gezet. En dan blijkt tot je grote verbazing dat het nog steeds helemaal zo makkelijk niet is! Waarom is dat? Dat komt omdat je het nieuwe gedrag nog helemaal niet geleerd hebt. Dus je zult merken dat het er enorm onhandig uitkomt. Of zelfs ronduit verkeerd. Je bedoelt het zeker niet zo!Stoppen met roken is daarin niet het duidelijkste voorbeeld. Neem nee leren zeggen, voor veel mensen ook echt een ding. Als je daar voor het eerst mee begint, zal het vaak genoeg niet eens lukken. Je weet niet hoe en je voelt de weerstand of angst voor de reactie. Dus wat ga je doen als je toch vindt dat je nee moet zeggen? Je gaat je er steeds meer op voorbereiden en knalt het er uiteindelijk uit! In plaats van een rustige, zelfverzekerde nee komt het er hard, lomp of zelfs agressief uit. Dit hoort er helemaal bij en hoewel het niet leuk is, zowel voor jezelf niet als voor de ander niet, is het dus wel okay. Want zo werkt leren, met vallen en opstaan.
De volgende stap, stap 3, is dus eigenlijk een fase. Een fase waarin je een nieuwe vaardigheid leert. Dat betekent veel oefenen, dan word je er vanzelf beter in. Pas toen ik zelf doorkreeg dat je bezig bent met nieuwe vaardigheden aan te leren als je wilt veranderen, begon ik er lol in te krijgen en het op een speelsere manier te bekijken. Daardoor is het makkelijker en minder zwaar geworden en kan ik inmiddels echt genieten van het proces. Ook of misschien wel juist als ik het nog helemaal niet goed doe! Ik weet dat ik goed bezig ben en elke poging me helpt om beter te worden. En dat er vanzelf een dag komt waarin het wel helemaal lukt en ik dan supertrots op mezelf kan zijn! Zo kan ik mild en geduldig met mezelf zijn.
0 reacties