Hoe zit dat nou eigenlijk met liefde?

door 20/09/2022Liefde0 Reacties

Bij het woord liefde denken we al snel aan de romantische liefde. En dat is, als dat goed gaat, zeker een heel mooie vorm van liefde. Toch is dat niet de liefde waar we de wereld mee gaan redden en, ons eigen leven in het bijzonder, duurzaam naar een hoger level mee zullen brengen. Dan kun je je afvragen; welke vormen zijn er dan en wat zijn de verschillen?

De verschillende vormen van liefde

In het Nederlands kennen we maar 1 woord voor liefde waardoor we ons eigenlijk niet echt bewust zijn van de verschillende verschijningsvormen van liefde maar erger, ons ook niet bewust zijn van de allerbelangrijkste vorm van liefde. De Griekse taal heeft dat wel dus die haal ik er even bij. In het Grieks zijn er maar liefst 8 verschillende woorden voor liefde, elk met een andere inhoud en betekenis die de verschillende facetten van liefde belichten. Het gaat om de woorden Eros, Mania, Philea, Ludus, Pragma, Storge, Agape en Philauteo.
Eros is ons als woord het meest bekend, de erotische liefde en gaat inderdaad over de seksuele liefde.
Mania is een beheersende vorm van liefde, je herkent waarschijnlijk het woord maniak er al in. Hij wordt gekenmerkt door een diepe behoefte om de ander te bezitten. Het gaat over ‘hebben’ en creëert afhankelijkheid.
Philea is de warme affectieve liefde voor vrienden/ kameraden en gaat over een diep gevoel van kameraadschap. Over het delen van gedachten, gevoelens, plannen, dromen, geheimen en angsten.
Ludus Bij deze liefde staat plezier en speelsheid centraal. Met Ludus kunnen we ontsnappen aan onze zorgen van alledag, onze creatieve kanten bevorderen en de speelsheid die we vroeger kenden weer de ruimte geven.
Pragma is de volwassen liefde die echtgenoten ontwikkelen na een lang huwelijk. Pragma gaat over compromissen sluiten, geduld en verdraagzaamheid tonen en een stabiele thuissituatie creëren, ook voor de kinderen. Het is een belangrijke investering, waardoor de liefde in stand blijft.
Storge gaat dieper dan pragma en is het soort liefde waarvoor je alles, inclusief jezelf of je angsten opzij zet om de ander een dienst te bewijzen. Deze zie je zeker binnen het gezin/ familie terug maar ook in een hechte vriendschap.
Agape is de hoogste vorm van liefde! Onvoorwaardelijke, onzelfzuchtige, zelfopofferende liefde. Liefde als keuze. Ze is altijd bereid het beste van de ander te denken, klaar om te vergeven, bereid het beste voor de ander te zoeken. Deze liefde wordt niet alleen getoond aan mensen maar ook aan dieren en de natuur.
Philauteo De gezonde vorm van eigenliefde. Als je van jezelf kunt houden, kun je ook op een gezonde manier van anderen houden.

Liefde en groeien in bewustzijn

De vormen van liefde die in het kader van groei in bewustzijn het meest interessant zijn, zijn natuurlijk de laatste twee vormen, Agape en Philauteo. Deze vormen van liefde zijn het die we willen leren toepassen in ons leven.

Het ervaren van een gezonde eigenliefde is de weg naar de hoogste liefdesvorm namelijk Agape. De Agape-vorm van liefde is de alomvattende vorm van liefde, die de basis vormt voor een gezond samenleven omdat met die liefde mensen bereid zijn om zichzelf en hun medemensen in hun ware aard te zien. Agape Liefde wil jezelf, de ander en het gehele leven op een ego-overstijgende onvoorwaardelijke manier laten zijn zoals het is. Hoe anders zou de wereld eruit zien als we massaal op deze manier leren liefhebben? Zaak is dus om deze vormen van liefde beter te leren kennen. In een volgende blog over liefde ga ik daar dieper op in!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *