Hoe zit het dan precies met verantwoordelijkheid?

door 17/11/2022Verantwoordelijkheid0 Reacties

We hebben allemaal in onze jeugd in mindere of meerdere mate psychische beschadigingen opgelopen en kunnen er van tijd tot tijd ook door getriggerd worden. Soms heb je beschadigingen opgelopen door mensen die zelf ook niet beter wisten of jou misschien niet goed begrepen. Soms misschien door mensen die niet het beste met je voor hadden. Je kunt slachtoffer zijn geweest van misbruik, geweld, psychisch labiele mensen of pestkoppen. Dit zijn dingen die je overkomen kunnen zijn, je kon er in principe niet veel aan doen. Je was te jong en te onervaren. Het lastige is dat een ander je het aan gedaan heeft maar jij zit jaren later nog met de consequenties. Het kan jouw leven zelfs heel zwaar of moeilijk maken, zeker als het je veel gekost heeft.  

Wie is verantwoordelijk?

De vraag is dan, wie is verantwoordelijk voor jouw pijn? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet je het onderscheid weten tussen verantwoordelijk zijn voor het jou aandoen van die pijn en de verantwoordelijkheid om van jouw pijn af te komen. Iedereen kan je van alles aandoen maar een ander kan niet jouw probleem oplossen. Hoe moeilijk dit ook kan zijn om te horen, jij bent degene die nu verantwoordelijk is om van jouw pijn af te komen. Dit betekent geenszins dat het jouw schuld is of dat jij verantwoordelijk bent voor het oplopen van de beschadiging/pijn. Het betekent alleen dat jij de enige bent die de beslissing en de acties kan nemen om ervan af te komen.

Your wound is probably not your fault but your healing is your responsibility

Elke pijn die je voelt is jouw verantwoordelijkheid om op te lossen. Het uit de weg gaan of wegdrukken van vervelende gevoelens wat velen doen is slechts een tijdelijke oplossing. Onopgeloste beschadigingen en trauma’s zullen altijd weer een weg vinden en steeds heftiger aanwezig zijn. Dat kan betekenen dat jij je steeds minder aangenaam kunt gaan gedragen. Steeds onredelijker kunt worden naar je naasten of collega’s of misschien zelfs onbekenden. Je kunt zelfs veranderen in de persoon die in eerste instantie verantwoordelijk was voor jouw pijn. Zo zie je dat slachtoffers vaak veranderen in daders.

Hurt people hurt people.  

Triggers

Op het moment dat je beseft dat jouw pijn zulke vormen aanneemt dat anderen daar last van hebben, zul je dus serieus aan de slag moeten gaan met jezelf. Dit betekent overigens niet dat een ander niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn of haar gedrag. Dat jij getriggerd wordt en jij verantwoordelijk bent voor die trigger, pleit de ander niet vrij van zijn of haar verantwoordelijkheid voor hoe hij of zij met jou omgaat. Jouw pijn/beschadiging/trigger is nooit een vrijbrief voor een ander om onbeschoft, gemeen, liefdeloos of wat dan ook te zijn. Tegelijkertijd ben jij de enige die de verantwoordelijkheid draagt om de trigger op te lossen.

Bewustwording

Hoe werkt het dan eigenlijk, dat oplossen van pijn? Het oplossen of ook wel helen vindt plaats als je leert bewust te worden van wat er met je gebeurt. Wat gebeurt er in je hoofd en in je lijf? Om je daarvan bewust te kunnen worden moet je leren om bij de pijn te blijven, het vervelende gevoel niet wegduwen of vluchten in zaken die je instant een beter gevoel geven. Dit is niet makkelijk en best een proces maar wel jouw verantwoordelijkheid!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *